Terapia Tomatis

Terapia TomatisTerapia Tomatis apartine medicului francez Alfred Tomatis si are la baza cateva zeci Terapia Tomatis

de studii stiintifice derulate in peste 50 de ani de expertiza si cercetare privind legatura ce se realizeaza intre aparatul auditiv si muzica. Munca omului de stiinta Alfred Tomatis a pus bazele unei stiinte denumite Audio=psiho-fonologie, ce a dat nastere unei terapii inovative de interventie in cazul persoanelor cu nevoi speciale.

Tulburarile recomandate unde terapia TOMATIS a inregistrat cele mai semnificative progrese:Terapia Tomatis: este o metoda de terapie ce actioneaza prin intermediul unor sesiuni de auditie muzicala cu ajutorul echipament Talks Up

Terapia Tomatis: actioneaza si stimuleaza creierul prin intermediul muschilor urechii Terapia Tomatis castiinterne si urmareste sa ajute la dezvoltarea sistemului nervos al finite umane. Sunetul emis prin intermediul echipamentului are loc de stimulare a creierului uman.

Terapia Tomatis: stimulează la nivel senzorial acele sisteme ale ființei umane reprezentate de: sistemul vestibular și cohlear.Terapia Tomatis 3

Sistemul vestibular are un rol determinant in a regla ceea ce reprezinta echilibrul corpului, si face posibila adaptarea lui la schimbarile de pozitie in ceea ce priveste mediul inconjurator Nervul acustico-vestibular duce acele impulsuri necesare functiei auditive si echilibrului, ce sunt primite de receptorii aflati la nivelul urechii interne.

Sistemul vestibular primeste doua semnale principale in ceea ce priveste: trecerea de la starea de repaus la cea de miscare (acceleratiile) si schimbarile de pozitie ale capului.

Cand se produc anumite leziuni la acest nivel, o serie intreaga de simptome se declanseaza, de la vertij, pana la deficiente de vedere sau miscari necontrolate ale ochilor.

Tipuri de sindrom vestibular, in functie de care parte a nervului vestibular este afectata

- Sindromul vestibular central - sunt cauzate de leziunile evidentiate la nivelul trunchiului cerebral.

- Sindromul vestibular periferic. sunt cauzate de leziunile la nivelul nervului vestibular, ale urechii interne si medii, tulburari circulatorii ale arterei auditive interne sau de fracturi ale stancii teporalului, precum si in urma dezvoltarii de tumori ale Terapia Tomatis 5unghiului pontocerebelos.

Sistemul cohlear reprezinta intelegerea auditiva a beneficiarului. Prelucrarea auditiva inseamna o serie de abilitati, de tipul: decodarea sau analiza mesajului receptionat, care este primit și capacitatea persoanei de a reception stimulul, eliminand alte informatii primite și capacitatea acestuia de a distinge sunetele intre ele. Sistemul auditiv este responsabil pentru intelegerea unei  atentii functionale.

Terapia Tomatis are in vedere fiinta umana in intr-un concept complex ce cuprinde atat: trupul cat şi gandirea acesteia, intr-un mod complet şi echilibrat.

Celebrul efect Tomatis poate fi concentrat înTerapia Tomatis 4 următoarele legi:

1. Vocea conţine numai sunetele pe care le aude urechea .

2. Dacă procesul de ascultare este modificat, vocea este imediat modificată.

3. Este normal ca auditia să transforme pe termen lung atunci când stimularea auditivă prin intermediul Terapiei Tomatis este menţinută o perioadă mai lunga timp .

Cele mai importante repere unde s-au intalnit progrese prin intermediul acestei metode de interventie sunt

  1. cresterea capacitatii de concentrare

  2. dezvoltarea sistemului de intelegere si învăţare;

  3. obtinerea unor relatii de comunicare sporite;

  4. cresterea capacitatii de atenţie;

  5. imbunatatirea abilitatilor de scris;

  6. imbunatatirea calitatii vocii ;

  7. dezvoltarea unor abilităţile motorii ce au o stransa legatura cu: echilibru, balans, coordonare;

  8. reducerea comportamentelor opozante;

  9. reducerea starilor de agitatie si agresivitate;